Inleiding

Met een groeiend aantal mensen met een migratieachtergrond in de Europese Unie, wordt onze samenleving diverser dan ooit tevoren, zowel cultureel als demografisch. Veranderingen die plaatsvinden hebben invloed op elk segment van deze samenlevingen, inclusief de gezondheidszorg. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat zorgstelsels en professionals nadenken over culturele verschillen en adequate zorg en behandeling bieden aan patiënten met uiteenlopende culturele waarden, gedragingen en overtuigingen. Om dit effectief te kunnen doen, moeten deze professionals worden opgeleid. Het doel van elk gezondheidszorgsysteem is tenslotte de hoogste kwaliteit van zorg bieden aan elke patiënt, ongeacht hun etnische afkomst en/of huidskleur. Voor de kwaliteit van het werk in de zorg is het van groot belang dat medewerkers inspelen op de specifieke behoeften van de groep cliënten/patiënten met een migratieachtergrond.

De groep mensen met een migrantenachtergrond die zorg nodig heeft, groeit snel; ook het tekort aan geschoold personeel neemt toe. Er wordt onvoldoende tijd genomen om medewerkers op te leiden op het gebied van cultuursensitiviteit en er is ook een gebrek aan specifieke en efficiënte opleidingsmogelijkheden.

De te ontwikkelen culturele competentietraining moet professionals die in de gezondheids- en zorgsector werken de vaardigheden bijbrengen die ze nodig hebben om te begrijpen, te werken en te floreren in en met andere culturen dan de eigen cultuur. Het omvat training over onderwerpen als culturele waarden en attitudes, interculturele communicatiestijlen, interculturele managementvaardigheden, omgaan met taalverschillen en interculturele bedrijfsstrategieën. Het voorziene programma is cruciaal voor de gezondheids- en zorgsector die steeds meer werkt met een cultureel divers cliënteel en personeelsbestand.

Doelstellingen van het project

Drie partnerorganisaties uit Nederland (stichting Imean en Activa International) en België ( Kenniscentrum WWZ) gaan een project ‘Erasmus+ small scall partnership’ uitvoeren.

Het algemene doel is bij te dragen aan een betere inclusie van mensen met een migratieachtergrond in termen van toegang tot welzijn en gezondheidszorg, door te zorgen voor gezondheids- en zorgstelsels die rekening houden met kwalitatieve zorg en voor patiënten/cliënten met verschillende culturele waarden, gedragingen en overtuigingen.

Met dit project willen we bijdragen aan deze inclusieve zorg door inzicht te krijgen in de mogelijkheden om onderwijstrajecten te verbeteren voor optimale zorg voor patiënten/cliënten met een migratieachtergrond.

De beoogde projectresultaten zijn:

1. Rapportage met de uitkomsten van een onderzoek naar de relevante aspecten van cultuursensitieve zorg

2. Blauwdruk voor een cultuurgevoelig (e-based) leertraject voor gezondheids- en zorgmedewerkers die werken met ouderen met een migratieachtergrond (als basis voor een mogelijk, grootschaliger vervolgproject binnen het Erasmus+ programma).

3. Een groep van 10 gezondheids- en zorgaanbieders die een experimenteel traject hebben doorlopen en aanvullende inzichten hebben opgedaan die nodig zijn om zorg te verlenen aan oudere migranten.

Leer- en trainingssessies

Als onderdeel van het Erasmus+ project Culture sensitive education for health and care workers working with elderly with a migration background (CULTSENSE) worden in de periode tot februari 2023 kennisbijeenkomsten georganiseerd in Nederland en België.

Tijdens de vier geplande leer- en trainingssessies zal er een uitwisseling van methodes en kennis plaatsvinden tussen de verschillende partners. Ook zullen IMEAN en Kenniscentrum WWZ het publiek, bestaande uit gezondheids- en zorgmedewerkers en experts uit zowel Nederland als België, trainingen/workshops geven zoals ze dat in eigen land gewend zijn. Tijdens en na de trainingen worden overeenkomsten/verschillen geïdentificeerd en besproken. De waarnemingen zijn een belangrijke informatiebron voor de blauwdruk van het te ontwikkelen traject. Opgemerkt moet worden dat het ontwikkelen van die blauwdruk van dat traject zelf, een zelfstandige en aparte activiteit is.

De doelgroep van de trainingen bestaat uit gezondheids- en zorgmedewerkers en geassocieerde partners uit Nederland en België die werken met mensen met een migratieachtergrond of de ambitie hebben om met hen samen te werken. De doelgroep zelf  neem de opgedane inzichten en geleerde lessen aan kennis mee naar hun werkpraktijk. Daarnaast zullen de ontwikkelaars van het experimentele traject  de observaties van de getrainde mensen mee kunnen gebruiken als input/informatiebron voor de blauwdruk van het leertraject om te komen tot een verbeterde cultuursensitieve dienstverlening in de zorg.

Programma Learning & training sessions

Learning and training1Nederland – Almelo 8-9 juni 22Algemeen. Waar staan wij in beide landen waar het gaat om cultuur sensitieve zorg?
 2België – Brussel6-7 oktober 22Cultuusensitieve Zorg – vorming en ondersteuning  van de hulpverlener. Uitwisseling van tools en instrumenten.
 3België – Antwerpen of Brussel17-18 nov 2022Cultuursensitieve zorg op organisatieniveau.  Hoe structurele veranderingen te bewerkstellingen waar het gaat om cultuur sensitieve zorg?
 4Nederland – Almelo1-2 februari 2023Hoe de omgeving (samenleving) te betrekken bij te bewerkstelligen veranderingen?